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Regional Letter 92-50

FSP - Questions and Answers concerning Low Income Home Energy Assistance Act
(LIHEAA) Payments and the Standard Utility Allowance (SUA)

Federal regulations at 273.9(d)(6)(11) were amended on February 23, 1987, to
inciude "recipients of energy assistance payments made under the Low Income
Home Energy Asslistance Act of 1981" among the households eligible to receive
+he SUA. All households that receive LIHEAA benefits are deemed to have
incurred out-of-pocket energy expenses and are ellgible for the SUA, even If
thelr rent includes the cost of heat and they do not receive a separate bill.

Many questions have arisen concerning food stamp households in receipt of

L IHEAA who do not have separately billed expenses, but who are entitled to the
SUA. This regulation Is particularly pertinent to elderly and disabled
households who receive LIHEAA and |ive In residences with heat included in
thelr rent because these households are entitled to an uncapped shelter
expense.

LIHEAA is administered by the U. S. Department of Health and Human Services,
and each State has its own approved plan. To learn more about your State's
LIHEAA program, you may want to review the applicable LIHEAA State Plan and
discuss Its elliglbility criterla with appropriate Federal or State staff.

The fol lowing represents recent questions and answers on LIHEAA and the SUA.

1. Q. Is the household's eligibility for the SUA based on:
a) eligibility for the LIHEAA program, b) the actual
receipt of a LIHEAA payment, or c) the authorization
of a LIHEAA payment?

A. Eligibility for the SUA is based on elther out-of-
pocket expenses or receipt of a LIHEAA payment--either
already received or anticipated to be recelved.
Section 273.9 refers to "recipients™ of LIHEAA
payments. The elligibility worker (EW) Is not expected
to determine the households's elligibility for the
L IHEAA program. |f a LIHEAA payment has been
authorized, the EW should be able to anticipate with
reasonable certainty that it will be received.
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Most households that will receive a LIHEAA payment and
are billed separately will also Incur some out-of-
pocket expenses because most LIHEAA payments usually
do not cover all of the expenses. However, this is
not true in all cases. Households that have thelr
utilities Included in their rent payment may receive a
L IHEAA payment. In some cases a household that Incurs
separate heating or cooling costs may receive a LIHEAA
payment although someone outside of the household pays
the expenses through excluded vendor payments.
Regardiess of whether or not there Is an out-of-pocket
expense, recipients of LIHEAA are eligible for the
SUA.

Many State LIHEAA program requirements include
essential ly two conditions which a household must meet
in order to be eligible to receive a payment. First,
the household's Income must not exceed 150 percent of
the poverty level. Second, the household must
directly or indirectly be responsible for heating
costs., Based on these very general requirements,
almost every food stamp household with shelter costs
Is eligible for the LIHEAA program, Does this mean
that all food stamps households are entitled to the
full SUA?

No. No matter who is "ellgible" for the LIHEAA
program, [f a household has not applied and does not
Intend to apply for LIHEAA, it cannot be anticipated
with reasonable certainty that a payment wilil be
recelved. The SUA is given to households who have
separately billed expenses or who have received or
will be recelving LIHEAA.

Is The EW required to review the household's
eligibliity for the LIHEAA program as part of the
eligibility and authorization process for food stamps?
If so, would 1t be necessary to Incorporate the LIHEAA
program regulations into our policy manuals?

The EW is not required to determine the household's
eligibility for the LIHEAA program., The EW Is
required to determine if a LIHEAA payment has been
recelved by the household or If one is anticipated to
be received.



Reglonal
4. Ql
A.

Letter 92-50

What Is considered "reasonable anticipation" of
receipt of LIHEAA? How should the EW document that
(s)he reasonably anticipated a LIHEAA payment for the
household and thus provided the full SUA? What if the
funding of the LIHEAA program falls short and the
household never receives their payment, after

applying?

Regarding "reasonable anticipation"™ of receipt of

L IHEAA, the State Agency must ultimately make this
determination on an individual household basis. There
are, however, some guldelines which may be used. For
example, 1f the household does not incur any dlirect or
indirect energy costs, it does not plan to apply for a
L IHEAA payment, or there are no LIHEAA funds left for
the period In question, it Is very unlikely that the
household will receive a LIHEAA payment. On the other
hand, If the household incurs energy costs, it plans
to apply for a LIHEAA payment, LIHEAA funds are
available, and the household is receiving food stamps,
it is likely that a LIHEAA payment will be received.

Households In which one or more Individuals are
receiving Aid to Famillies with Dependent Children,
Supplemental Security |Income, food stamps, or certaln
need-tested veterans' and survivors' payments do not
have to meet the Income test that other LIHEAA

appl icants must meet. Renters and home owners are
required to be treated equitably under the L IHEAA
program,

As with verification of any type of income, the
provider agency is the best source of information, and
we suggest that the State Agency contact the provider
agency to determine the |ikelihood of payment, when it
Is |lkely to be received, and the amount of the
payment.

If a household was allowed an SUA based solely on the
anticipated receipt of a LIHEAA payment, but the

L IHEAA payment was not recelived because of a shortage
of funds, the State Agency should treat this
Information as a change in circumstances which will
result in a decrease in food stamp benefits. The
decrease in benefits should be made foilowing the
appropriate notice procedures.
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Q.

If a household has received LIHEAA and the SUA during
a given year and then moves to a new apartment where
the heat Is included In the rent and they are not able
to apply for LIHEAA yet, can they continue getting the
SUA based on their previous receipt of LIHEAA?

No. When a household's clircumstances regarding
utility costs or receipt of a LIHEAA payment change,
the household's entitiement to the SUA must be
redetermined. The following examples may help to
Illustrate two possible situations:

1. For a new certification following a move In July
(when 1t may not yet be possible to apply for LIHEAA),
a household that recelved a L IHEAA payment the
previous winter and anticipates with reasonable
certainty that i+ will have heating expenses next
winter and/or it will receive a LIHEAA payment, the
SUA 1s allowed all year,

2, If a household was not entitled to the SUA at its
old address and moves and will not start incurring
separate expenses at the new |ocation until sometime
In the future, the household is not entitled to the
SUA until It receives a LIHEAA payment or incurs out-
of-pocket utility expenses during the period the SUA
Is Intended to cover.

For situation #2 above, If the household moved in July
and does not expect to Incur expenses or receive a

L I[HEAA payment unti| October, and the SUA is intended
to cover the period September through August of the
following year, the SUA should not be allowed until
September. The EW should take this anticipated change
Into account when certifying the household, perhaps by
assigning the certification period to coincide with
this change in circumstances. |In States with an
annual ized SUA, the household remains entitled to the
SUA until its circumstances change, e.g. the household
moves.
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6. Q.

A household has a certification period of September 1,
1991 through August 31, 1992, The household has a
heating expense and thus qualifies for the SUA. In
January, it applies for and receives LIHEAA benefits.
In May, the household moves to a reslidence where the
heat is inciuded In the rent. The next application
period for LIHEAA is not unti| December. Since the
household received LIHEAA at I+s prior residence, it
intends to apply for it again. |Is the household
entitled to the SUA through the end of the
certificatlion period, August 31, 19927

If a household had separate heating or coollng costs
or received a LIHEAA payment at its old address and
moves and anticipates with reasonable certainty
incurring separate heating or cooling costs or
recelving a LIHEAA payment at its new address about
the same time this year as it did last year, the
household is entitled to the SUA each month of the
year regardiess of what month the household moved.
The State agency must determine 1f the LIHEAA payment
in the particular case in question can be anticipated
with reasonable certainty. I+ may want to contact the
local LIHEAA agency to determine if LIHEAA payments
are glven to renters when utilities are included in
their rent and the |ikelihood of a food stamp
household that applies being approved to receive a

L IHEAA payment. Actual heating expenses |ast year
combined with an anticlipated LIHEAA payment this year
would keep the household In the cycle.

If a household was not entitled to the SUA at its old
address, 1t moved In May, the certification period
ended in August, and the household did not anticipate
applying for a LIHEAA payment until| December, the
household would not be entitled to the SUA for the
certification period ending in August. |[|f It
anticipated with reasonable certainty recelpt of a

L IHEAA payment in December, the household would be
entitled to the SUA for the next certification period
of September 1, 1992 through August 31, 1993,
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The regulations at 273,9(d)(6)(11)(C) provide that in
order to receive the SUA based on out-of-pocket
expenses, the household must Incur such expenses
during the certification period. When a State agency
has an annual SUA, we have determined that if the
household has heatling or coolling expenses anytime
during the period the SUA is Intended to cover, the
household is entitied to the expenses during This time
1f 1t Is longer than the certificatlion period. This
means that If a household has heating or cooling
expenses during either the perlod the SUA is intended
to cover or the certification perliod, the household is
entitled to the SUA unless It moves and will not
receive a LIHEAA payment or incur separate costs at
its new address.

In the following case situation, two food stamp
households are sharing the same residence. The lease
is in the name of Household A which is responsible for
all utilities Including electricity for heating and
cooling. Household B pays rent to Household A. The
rent Indirectly includes heat. Both households
receive a LIHEAA payment and are, therefore, also
entitied to the SUA. Can each household receive a
full heating SUA because they receive L IHEAA?

No. Receipt of LIHEAA entitles both households to be
eliglible to use the SUA, If advantageous to do so.
Without LIHEAA, Household B would not be entitled to
an SUA because they do not Incur an out-of-pocket
expense., The normal rules for prorating the SUA among
households that share the same residence would apply.
(See 273.9(d)(6)(viil). Only households that are
eligible for the SUA may receive their prorated
amount.

Should the local agency allow the SUA based on
presumptive eligibility for future LIHEAA payments?

No. The SUA should only be al lowed based on out-of-
pocket expenses or a LIHEAA payment that can be
anticipated with reasonable certainty as explalned in
question #4.



Reglonal Letter 92-50 7.

9. Q. Since a household receiving LIHEAA Is entitled to the
full SUA for 12 months, unless it moves, should the
State program a 12-month "reminder™ In the computer
for the ellgibllity worker's use?

A. All household circumstances are supposed to be
explored at initial certification and each
recertification, including sources of income and
utility costs for the entire certification period. In
addition, the EW Is supposed to ask about utility
costs when the household moves. Therefore, a computer
reminder should not be necessary unless the State
agency has a waiver to assign certification periods
longer than 12 months.

10, Q. How Is a LIHEAA payment made fto the landlord handled?

A. Sometimes a L IHEAA payment is sent directly to the
landlord, and the rent the household must pay is
reduced by the same amount. For food stamp purposes,
the full amount of the rent must be allowed as a
shel ter deduction, and the L{IHEAA household must be
given the full SUA.

1. Q. An 80 year old woman Ilves with her son and gives him
$100 a month for rent. She Is her own household for
food stamp purposes. She receives a LIHEAA payment.
Is she entitled to claim the full SUA?

A. No. As stated In question 7, households that Ilive In
the same residence must share the SUA even 1f not all
households are food stamp eligible. The woman in the
example above would be entitled to a prorated share of
the SUA.

If you have any questions on this Information, please contact Susan Mahan at
(617) 565-6415,

Sincerely,
Ly Silva

Regional Director
Food Stamp Program
Northeast Region
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Reply to .

Attn.of: FNFS~100 AR 25 1ren

Subject: NERO Regional Letter, Clarification on LIHEAA Payments

To: Lynda Silva, Regional Director
Food Stamp Program
Northeast Region

This is in reply to your recent memorandum regarding the draft
letter you plan to send to the States in your region regarding
Low Income Home Energy Assistance Act (LIHEAA) payments and the
SUA.

In the second answer, we suggest you add "and does not intend to
apply" in the second line after "applied.™

In regard to answer 4 on "reasonable certainty," we suggest the
response be revised. The State agency must ultimately make this
determination on an individual household basis. There are,
however, some guidelines which may be used. For example, if the
household does not incur any direct or indirect energy costs, it
does not plan to apply for a LIHEAA payment, or there are no
LIHEAA funds left for the period in question, it is very unlikely
that the household will receive a LIHEAA payment. On the other
hand, if the household incurs energy costs, it plans to apply for
a LIHEAA payment, LIHEAA funds are available, and the household
is receiving food stamps, it is likely that a LIHEAA payment will
be received.

Households in which one or more individuals are receiving Aid to
Families with Dependent Children, Supplemental Security Income,
food stamps, or certain need-tested veterans' and survivors'
payments do not have to meet the income test that other LIHEAA
applicants must meet. Renters and home owners are required to be
treated equitably under the LIHEAA program.

As with verification of any type of income, the provider agency
is the best source of information, and we suggest that the State
agency contact the provider agency to determine the likelihood of
payment, when it is likely to be received, and the amount of the
payment.

Tf a household was allowed an SUA based solely on the anticipated
receipt of a LIHEAA payment, but the LIHEAA payment was not
received because of a shortage of funds, the State agency should
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treat this information as a change in circumstances which will
result in a decrease in food stamp benefits. The decrease in
benefits should be made following the appropriate notice
procedures.

when a household's circumstances regarding utility costs or
receipt of a LIHEAA payment change, the household's entitlement
to the SUA must be redetermined. If a household was not entitled
to the SUA at its o0ld address and moves and will not start
incurring separate expenses at the new location until sometime in
the future, the household is not entitled to the SUA until it
receives a LIHEAA payment or incurs out-of-pocket utility
expenses during the period the SUA is intended to cover.
Therefore, if a household that was previously not eligible for an
SUA moves and applies in July and does not expect to incur
expenses or receive a LIHEAA payment until October, and the SUA
is intended to cover the period September through August of the
following year, the SUA should not be allowed until September.
The EW should take this anticipated change into account when
certifying the household, perhaps by assigning the certification
period to coincide with this change in circumstances. In States
with an annualized SUA, the household remains entitled to the SUA
until its circumstances change, e.g. the household moves or the
landlord starts including utilities in the rent.

For a new certification done in July for a household that
received a LIHEAA payment the previous winter and anticipates
with reasonable certainty that it will have heating expenses next
winter or it will receive a LIHEAA payment, the SUA is allowed
all year,

In regard to answer 5, the answer to the specific question "No."
is correct, but see our response to answer 4 for the elaboration.

Concerning answer 8, all household circumstances are supposed to
be explored at initial certification and each recertification,
including sources of income and utility costs for the entire
certification period. In addition, the EW is supposed to ask
about utility costs when the household moves. Therefore, a
computer reminder should not be necessary unless the State agency
has a waiver to assign certification periods longer than 12
mmonths.

Director
Program Development Division

cc: All Regions
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